FS Rozmarija úspešne reprezentoval v Bielorusku

01.07.2010 Prešov

FS Rozmarija pri ABC CVČ sa vrátil v utorok 29.6.2010 z Medzinárodného folklórneho festivalu piesne a spevu „ Dneperské hlasy v Dubrovne“, z Bieloruska, z 10 tisícového mestečka, hraničiaceho s ruskou republikou.
Súbor Rozmarija sa zúčastnil festivalu už po druhý krát v tom istom mestečku v DUBROVNE, pre najčistejšie a najsrdečnejšie srdcia v Európe. Pre ľudí s veľkou človečinou. Aj napriek nie bohatým pomerom tohto Víťebského kraja dostali Rozmarijčatá z Prešova obrovskú starostlivosť, úspech, úctu aj lásku. Od úspechov na javisku, kedy ľudia v hľadisku uzatvárali stávky, kto bude lepší, či Rusi alebo Slováci. Napriek tomu že, tanečníci polámali javisko v snahe odovzdať to najlepšie, čo vedeli. Po vrelé, láskyplné a úprimne oficiálne prijatia najvyšších predstaviteľov kraja, mesta aj Bieloruskej vlády. Až po starostlivosť v nemocnici, kde sa ocitlo 8 členov súboru, v deň odchodu kvôli „objemným zvratkám rýchleho prúdu „ a iným sprievodným ťažkostiam. A táto starostlivosť sprevádzala účastníkov reprezentačného tímu až po hranice. Kde sa ešte o stave pacientov uisťoval sám primár nemocnice.
Okrem Slovákov, rozširujúcich stav Slovanov na tomto festivale, sa tohto festivalu zúčastnili aj Ukrajinci, Rusi, Estóňci, Lotyši a samozrejme domáci Bielorusi a aj vynikajúci profesionálny Bieloruský súbor a nováčikovia, hostia, Nemci žijúci na území Bieloruska. Všetci sa zišli, aby spolu podporili mier a priateľstvo medzi národmi pri príležitosti 65.výročia oslobodenia Dubrovenského okresu spod fašistickej okupácie. Pri tejto príležitosti všetci účastníci sa zúčastnili veľkého pietneho aktu pri pamätníku „Ryľenky“ na pamiatku 30 000 ľuďí, ktorí tam padli za ochranu vlasti počas 9-tich mesiacov bojujúceho frontu.
Touto účasťou sa možno zúčastneným mladým Prešovčanom, ktorí nevedia čo je smrť a vojna, možno trochu objasnil pohľad na svet a na krehkosť mieru.
A tak po súťažnom medzinárodnom festivale „Kunovské léto“ v Čechách v meste Kunovice a Uherské Hradiště, kde detské Rozmarijčatá získali spomedzi 21 účastníkov festivalu zo
6-tich krajín sveta 2.miesto, sa opäť s novými, ale inými pocitmi vrátili šťastní, aj mládežníci a dospelí z Bieloruska.
Tieto úžasné spojenia emocionálnych stavov, vyústili do nádherných umeleckých zážitkov, ktoré začali kúpaním v posvätenej liečivej vode a ukončil famózny veľkolepý ohňostroj, ktorému na Slovensku niet páry, na ktoré účastníci nezabudnú do konca svojho života.
Po týchto pozitívnych zážitkoch pokračuje FS Rozmarija v šírení ľudových tradícií v Grécku, pri mori, kde bude reprezentovať nielen mesto Prešov, ale ja Slovensko, s temperamentnými a zábavnými choreografiami z regiónu Šariš, Zemplín a Abov aj s novým experimentom zmiešania folklóru s popom, na medzinárodnom festivale, ktorí má ambície sťať sa najlepším v Grécku.

Dana Kovalčiková
 

Vyberte región

mark